Dit moet je weten

Voor ouders

Jouw zoon of dochter doet mee aan het Little League programma. Supergaaf!

Wat komt erbij kijken en waar moet je rekening mee houden? We zetten een aantal zaken voor je op een rijtje.

Zoals: 

Enthousiasme tijdens wedstrijd

Algemene informatie

Deelname aan het Little League programma

Little League is voor alle jeugdleden van 10 tm 16 jaar, iedereen die lid is van de KNBSB mag meedoen.
Je kind doet mee in de league (regio) waar hij woont of op school zit, hierbij gaat het om de postcode. Je kunt dus niet zelf voor een regio kiezen, daar is helaas geen uitzondering op te maken.
De gegevens die je invoert bij de inschrijving worden gecontroleerd om teleurstelling te voorkomen. Bij de internationale toernooien is de controle zelfs door middel van een geboortecertificaat en het bevolkingsregister. Klopt dat niet dan mag je kind helaas niet meedoen.

Little League trainingen

Als je je kind hebt ingeschreven krijg je per mail een bevestiging van de inschrijving. In de bevestiging die je na de inschrijving krijgt staat ook in welke league hij of zij gaat deelnemen. Check je spam box als je niets hebt ontvangen
Check die bevestiging nog even goed op foutjes en geef het door als er iets fout is gegaan of als je geen bevestiging hebt gehad. Voor de start van het trainingsprogramma neemt de regio coördinator contact met je op over de data en locatie van de trainingen. Sommige leagues beginnen al in de winter in de zaal en andere pas als het weer goed genoeg is om buiten op het veld te trainen. Je regiocoördinator kan je hier over informeren. Klik hier voor de contactgegevens van de regio coördinatoren.

Wat zijn de kosten?

Deelname aan de (minimaal 3) trainingen kost minimaal €50,-. Sommige leagues bieden meer trainingen aan of hebben hogere kosten en zij kunnen dan ook een hogere bijdrage vragen. Daarover word je vooraf geïnformeerd. De eigen bijdrage betaal je uiterlijk bij de eerste training.

Deelname aan het NK Little League

Na de trainingen maken de trainers en coaches een selectie van de spelers die in het All Star team van de league het NK Little League gaan spelen. Gaaf als je geselecteerd bent! Er volgt nog een voorbereiding met dat team richting het NK. Meestal zijn dat nog een aantal team trainingen en oefenwedstrijden. De coach informeert je daarover. De regio coördinator informeert je over eventuele extra kosten als je bent geselecteerd.

Materiaal check

Op de eerste dag van het NK worden de materialen van de spelers en de teams door de Umpire in Chief gecontroleerd.
Dat doen ze voor de veiligheid. Als een knuppel of helm stuk is wordt deze afgekeurd en ingenomen zodat deze niet gebruikt kunnen worden.
Je krijgt je eigen spullen natuurlijk na het toernooi gewoon weer terug. Maar het is nog beter om ze, als ze beschadigd zijn, vooraf te repareren en anders gewoon thuis te laten.

Respect the Game

De organisatie van het NK is elk jaar weer in handen van vele enthousiaste vrijwilligers. De wedstrijden worden begeleid door ruim 40 umpires. We zijn heel blij met de hulp van al deze enthousiastelingen. We kunnen dat niet zonder hen. Leuke spannende wedstrijden spelen of begeleiden en winnen is natuurlijk supergaaf! Het sportplezier is hierbij het belangrijkste en staat hoog in het vaandel. We zijn erg gebrand op sportiviteit en respect van en voor de organisatie, spelers, coaches, umpires, vrijwilligers en ouders. Dat maakt dat iedereen met veel sportplezier deel uit maakt van dit mooie evenement. We loven ook elk jaar op elke locatie een Respect The Game Award uit voor het leukste en sportiefste team.

Van Nederlands kampioen naar het EK!

De teams die het NK winnen plaatsen zich voor de Europese kampioenschappen (Regionals). Deze worden in de zomervakantie gespeeld in Italië, Tsjechië en Polen. 

De teams die het NK winnen moeten in dezelfde samenstelling naar het EK en eventueel de World Series. De spelers moeten deze data dus wel beschikbaar zijn. Goed als je daarmee rekening houdt met het plannen van de zomervakantie. 

Voor de Softbal Seniors is de deelname aan het EK sinds dit jaar wat anders georganiseerd door een aanpassing van Little League Internationaal. Daarover lees je hier meer.

Deelname aan het EK is volledig op eigen kosten. Vaak worden er crowdfunding acties georganiseerd waar de spelers zelf actief bij betrokken worden. De winnaars van het EK mogen op kosten van Little League Internationaal naar de World Series in Amerika. Voor de teams wordt alles betaald en geregeld. Meer informatie over de internationale toernooien is te vinden op de website van Little league internationaal Kijk hier

Klik hier voor een overzicht van de internationale toernooien in 2024.

Nog vragen?

Heb je vragen over het programma in jouw regio, neem dan contact op met jouw regiocoördinator Contact
Heb je algemene vragen over het programma of het NK dan kun je mailen  naar E-mail