Little League is één groot feest van ervaring opdoen en plezier!

Al 37 jaar is Roland Telleman op de honkbal- en softbalvelden te vinden. Als speler en als coach. De sport is bepalend in zijn leven: “Al mijn vrienden en kennissen ken ik van het honkbal en softbal.” Zijn kinderen traden al jong in zijn voetsporen en brachten hem in aanraking met Little League; het grootste jeugdtoernooi van het jaar dat elk jaar met Pinksteren wordt gespeeld. Toen hij hoorde dat Softbal in Kennemerland binnen het NK Little League nog niet werd gefaciliteerd, heeft hij zijn kans gegrepen. In samenwerking met de Bond is hij in 2020 van start gegaan als Regio Coördinator Kennemerland Softbal. Telleman: “Mijn liefde voor de softbal in het algemeen is de belangrijkste reden geweest om dit te doen. Little League is de uitgesproken plek om op een heel leuke manier ervaring op te doen op een hoger niveau en om kans te maken om een internationaal toernooi te spelen. Voor veel meiden is dit een kans die ze anders niet snel krijgen.”

“Als regiocoördinator houd ik me met van alles bezig. Van het regelen van de velden, de coaches en zorgen dat er voldoende inschrijvingen zijn voor de try-out trainingen tot het financiële stuk en heldere communicatie. Maar”, benadrukt Telleman tijdens het gesprek een aantal keer: “ik houd me buiten de selectie van de speelsters voor de teams. Dat doen de mensen op het veld. Alleen wanneer er geen unanieme keuze gemaakt kan worden tussen twee speelsters, bepaal ik aan de hand van de statistieken wie geselecteerd wordt. Dit moet eerlijk en transparant gebeuren. Het is belangrijk om daar goed over te communiceren en iedereen mag de besluiten inzien.”

Iedereen heeft een gelijke kans
Alle deelnemers aan de try-outs hebben dan ook een gelijke kans om het team van hun leeftijdsklasse te behalen. “Ongeacht bij welke club je speelt, op welk niveau of welke positie; iedereen heeft een gelijke kans. Het is puur op basis van leeftijd en wat je op het veld laat zien tijdens de try-out trainingen. Je schrijft je dus niet, zoals bij andere toernooien, als team in maar individueel. Tijdens de trainingen komen deelnemers vervolgens teamgenoten tegen, maar ook speelsters van andere verenigingen. Dat is zo mooi aan Little League: je gaat samen spelen met meiden uit de regio, dat creëert saamhorigheid. Het is de basis voor nieuwe vriendschappen, ook al speel je paar weken later tijdens de competitie weer tegen elkaar.  En dat niet alleen. Het toernooi geeft meiden de kans om te shinen, om ervaring op te doen – mogelijk zelfs internationaal, ook wanneer ze in de reguliere competitie nog niet zijn opgemerkt. Dat is een machtige ervaring.”

“Bij de verschillende clubs in de regio Haarlem lopen veel talentvolle softbalsters rond, dat kan de selectie voor de NK Little League -teams lastig maken. Waar andere regio’s soms meer moeite hebben met het samenstellen van het team, moeten wij soms meerdere mensen teleurstellen. Gelukkig mag de samenwerking tussen regio’s gezocht worden, dan kan de regio Kennemerland bijvoorbeeld samensmelten met de regio Noord-Holland om samen een team te vormen. Het enige frustrerende is, dat er dan maar één team samengesteld mag worden. Ook wanneer wij twintig meiden hebben en de andere regio zes. Dit terwijl een extra team naar mijn mening zorgt voor behoud van meiden voor de sport, iets wat op dit moment van groot belang is in het softbal (en ook honkbal). Maar ja, wij hebben geen inspraak op de regels, dat ligt in Amerika.” Het mag de pret niet drukken, zoals Telleman besluit: “Little League is echt één groot feest van ervaring opdoen en plezier- voor zowel de speelsters als de trainers en scheidsrechters. Je bouwt echt een band met elkaar op, het is één grote familie.”

Schrijf je in!
Inschrijven voor Little League kan nog tot en met 29 februari. Heb jij je nog niet ingeschreven? Doe het dan snel via deze website en word onderdeel van de softbal- en natuurlijk ook honkbalfamilie.  Je kunt je hier ook opgeven als scheidsrechter of vrijwilliger.