‘Met Little League creëren we dromen’

Via haar zoon rolde Mandy Schoumacher vier jaar geleden de wondere wereld van het honkbal in. Waar hij tijdens zijn eerste jaar soms nog even gemotiveerd moest worden, is drie jaar terug het honkbalvlammetje ontbrand.  “Op het moment dat hij progressie begon te maken, is hij het echt aangegaan. En ik ook”, vertelt Schoumacher. “Ik ben een echte regelmiep en ben gelijk gaan helpen op de club. In 2021 deed mijn zoon voor het eerst mee aan de try-out, maar is hij niet geselecteerd, een jaar later wel. De selectie zelf was al bijna magisch. De coaches maakten een feest van de trainingen, smeedden echt een team. Je zag het geloof bij de kinderen groeien – in het team maar vooral ook het geloof in jezelf. Ik vond dat heel mooi om te zien. Toen de positie van Regio Coördinator in Amsterdam vrijkwam, heb ik gezegd dat ik het wilde doen.”

Schoumacher: “Mijn verantwoordelijkheden als Regio Coördinator zijn divers. Allereerst zorgen dat er voldoende spelers en coaches zijn, en dat er velden beschikbaar zijn om te trainen. Daarnaast het financiële stuk en dat kan best een uitdaging zijn. Zeker als de inschrijvingen wat achterblijven. Met de inschrijvingsfee dekken we de kosten en kunnen we bijvoorbeeld shirts aanschaffen. Die shirtjes worden het hele jaar gedragen, ‘ik heb meegedaan aan het NK Little League’, kinderen zijn daar met recht trots op.”

Deelname aan Little League is in het belang van de spelers
“Het aanschrijven van zo veel mogelijk clubs om hun leden op deelname aan Little League te wijzen, is dan ook een grote prioriteit van mij. Het is belangrijk dat verenigingen weten dat deelname aan Little League niet ten koste gaat van de eigen vereniging. Het is juist in het belang van de spelers, want iedereen (tussen 10 en 16 jaar, red.) kan zich inschrijven, iedereen maakt een kans, maakt niet uit bij welke club je speelt. Dat is het mooie aan Little League. We creëren dromen. De jongsten kunnen snuffelen, de beleving opdoen van een landelijk toernooi. Dat is echt ‘the bomb’ voor deze kinderen. En niet alleen voor de jongsten, ook voor de jongeren is het speciaal. Wanneer je met jouw club niet in de hogere klassen speelt, maak je toch ook kans om geselecteerd te worden. Dat doorkijkluikje: wat als je op landelijk niveau kunt spelen, misschien zelfs wel Europa in gaat, dat is een trigger om verder na te denken. Te dromen. Het geeft energie om beter te worden, gezien en geselecteerd. Zeker in grote regio’s, waar veel spelers zijn. Daarnaast ontmoet je veel andere spelers, verbreed je je horizon.”

“We hopen dit jaar voldoende inschrijvingen te hebben, zodat we niet hoeven samen te voegen met andere regio’s, en zo in het geheel meer teams op de been kunnen brengen. Hoewel, het samenvoegen kan ook wat moois brengen: in 2022 zijn de intermediates (honkbal) van de regio’s Amsterdam en Kennemerland samengegaan. Ze werden Nederlands Kampioen, vervolgens Europees Kampioen en mochten toen aantreden in de World Series in Amerika. Dat is toch het uitkomen van de ultieme droom, de kers op de taart. En Little League biedt spelers die kans.

Schrijf je in!
Inschrijven voor Little League kan nog tot en met 29 februari. Heb jij je nog niet ingeschreven? Doe het dan snel via deze website en wordt onderdeel van de softbal- en honkbalfamilie.  Je kunt je hier ook opgeven als scheidsrechter of vrijwilliger!